Ontwikkelingstrajecten
Bij Crumelhaeve wordt alle zorg op maat aangeboden.
Alle activiteiten kiezen wij passend bij onze deelnemers en sluiten hierbij aan bij de zorgbehoefte.
Waarom noemen wij dit geen dagbesteding?
Wij zien dagbesteding als een invulling om de dag op te vullen. Bij ons gebeurt daarentegen alles met een reden. Activiteiten zijn gekoppeld aan een leerdoel met als hogere doel de zelfredzaamheid van de deelnemer te vergroten. Om deze reden vinden wij dagbesteding geen passende benaming en kiezen wij voor de benaming 'ontwikkeltrajecten'.
hoe ontwikkelen deelnemers bij ons
De deelnemers lopen mee in de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Hierbij worden de werkzaamheden passend gekozen bij de leerdoelen die staan opgesteld in het persoonlijke participatie- en ondersteuningsplan. Stel dat een deelnemer wil leren om zelfstandig te werken, dan krijgt diegene een activiteit op basis van het betreffende leerdoel aangewezen. Eerst kijkt de deelnemer mee met de begeleider hoe de activiteit gedaan wordt, vervolgens gaat de deelnemer stap voor stap meer zelf doen. Met als doel de klus uiteindelijk zelfstandig te kunnen uitvoeren. Hierbij is de begeleider altijd in de buurt. Voorbeelden van activiteiten bij ontwikkelingtrajecten zijn: restvoer van de koeien weghalen, koeien voeren, paarden voeren en water geven, stallen uitmesten en instrooien, kalfjes melk geven, kalverhokken uitmesten en instrooien, de melkput schoonmaken en klaarzetten en de moestuin onderhouden. Voor ieder is er wat wils. Het doel van het ontwikkelingstraject is om voor elke deelnemer toe te werken naar zijn of haar hoogst haalbare ontwikkelingsniveau om daarmee de zelfredzaamheid te maximaliseren. Dit doen wij op ieder zijn of haar eigen tempo.
Tevens bieden wij een naschools ontwikkeltraject
Ook bieden wij na schooltijd ontwikkeltrajecten aan voor kinderen. We leren de kinderen de dag te ordenen en af te sluiten (emotioneel reguleren) terwijl wij ondertussen de dieren verzorgen. Daarnaast maken wij hierbij gebruik van de dagelijkse structuur van het kind: wij gaan samen eten koken, eten en de tafel afruimen. Samen sluiten wij vervolgens de dag op een speelse manier af. Ouders / verzorgers worden ontlast op deze momenten en kunnen zodra de kinderen thuis komen, op een ontspannen manier de kinderen naar bed brengen.
Dieren ondersteunen onze activiteiten
De activiteiten op de onze boerderij worden vaak ondersteund door dieren. Dit wordt ook wel Animal Assisted Activities genoemd. De reden hiervoor is dat deelnemers makkelijker contact maken met dieren en met meer vertrouwen naar zichzelf kijken. Dieren oordelen niet en dit geeft deelnemers ruimte om te leren en oefenen.
Methoden en interventies
De methoden en interventies die door onze begeleiders worden ingezet bij de ontwikkelingstrajecten zijn
Positieve aanpak
Meehelpen op een echt melkveebedrijf
Werktempo aangepast aan het individu